sunde.hu QR
Kapcsolat
info@zerokliens.hu
+36 (75) 200 170

RDP vagy VDI?


Bizonyára már nem csak nálunk látta a címben említett rövidítéseket! Hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések? Segítünk!

RDP (Remote Desktop Protocol)

A Microsft Remote Desktop-ja egy kliens-szerver megoldás, aminek a segítségével lehetőségünk van egy távoli számítógéphez több munkamenetben kapcsolódni (lokális hálózatban és Interneten keresztül egyaránt). A kapcsolathoz az RDP –t (Remote Desktop Protocol) techonlógiát használjuk, amely során a Remote Desktop klienssel csatlakozunk a Terminal Server-hez.

Az RDP esetén a munkamenetek (azaz a teljes Windows asztal és a felhasználói alkalmazások is) a szerveren párhuzamosan, teljesen elszeparált módon futnak, RDP klienssel történő kapcsolódással férhetünk hozzá.

A technológia először a Windows NT 4.0 Terminal Server edition-ban látott napvilágot hivatalosan és a 4.0 verziószámot viselte. Azóta természetesen sokat fejlődöt, számtalan funkcióval bővült. Jelenleg a 7.1-es verziónál jár, ami a Windows 7 SP1 és Windows Server 2008 R2 SP1 hozott magával. Manapság a Windows-okon kívül szinte minden platormon (Linux, MacOS) elérhető, és számtalan "hardveres" megoldás is létezik, mint például a Sunde RDP kliensei is.

Az RDP előnye, hogy csupán egy rendszer telepítésére van szükség, ezen osztozik minden felhasználó (operációs rendszer, alkalmazások, háttértár stb.), nagyon jó teljesítmény érhető el még gyengébb kiszolgálók esetén is, hátránya viszont hogy a multimédiás tartalmak és alkalmazások nagyon lassúak, gyengék, vagy egyáltalán nem is futnak.
Önmagában a technológiát és a protokollt számos szoftvergyártó implementálta, így nem csak a Microsoft Terminal Services képes RDP szolgáltatást nyújtani. Néhány ún. 3rd party RDP kiszolgáló szoftver: Thinstuff, XPUnlimited vagy éppen a Sunde termékekhez ingyenesen kapott NetPoint.

VDI (Virtual Desktop Infrastructure)

A VDI a végfelhasználó számítógépes munkakörnyezetének (alkalmazások, fájlok, adatok) elkülönítése a hardvertől, amin fut a környezet. Az így kapott rendszerek már nem munkamenetek, hanem különálló virtuális operációs rendszerek, virtuális gépek.

Egy kiszolgálógépen erőforrástól függően bármennyi virtuális gépet futtathatunk, ráadásul teljesen függetlenül a gazdagép operációs rendszerétől, így a virtuális "vendég" gép egy teljesen más Windows változat de akár DOS vagy Linux is lehet.

A technológiát először alkalmazó gyártók (Citrix, VMWare, Microsoft) után a Sunde vPoint fejlesztéseként az Oracle VirtualBox is képes VDI infrastruktúrát szolgáltatni.

A VDI használatának előnye, hogy minden felhasználónak saját operációs rendszere lehet, minden multimédiás feladatot teljesít, hátránya viszont hogy nagyon erőforrás igényes.

impTrade Kft. © 2011-2013. Minden jog fenntartva!